in

Pse qentë hanë jashtëqitjen?

Shumë miq me katër këmbë kanë zakonet më të pakëndshme. Ndoshta më e neveritshme është të hash feces, ndoshta edhe jashtëqitjet e kafshëve të tjera.

Disa qen do të kalojnë jashtëqitjet e qenve dhe maceve të tjera sikur të ishte një delikatesë e veçantë. Pronarët e qenve zakonisht janë më pak të lumtur për këtë zgjerim të dietës së qenve.

Fatkeqësisht, ngrënia e feçeve nuk është vetëm një çështje estetike. Ngrënia e jashtëqitjeve të njerëzve të tjerë paraqet edhe rrezik për shëndetin. Dhe kjo vlen si për qenin ashtu edhe për njerëzit e tij.

Pse qeni im ha jashtëqitje?

Fillimisht mund t'ju siguroj se ngrënia e feçeve nuk është sjellje normale. Me ndjenjën e neverisë, kemi të drejtë.

Në zhargonin teknik, referohet të ngrënit fekal
as kopofagji.

As qeni shtëpiak dhe as paraardhësit e tij, si ujku, hani feçe në rrethana normale. I vetmi perjashtim është qeni nënë, që ha jashtëqitjet e këlyshëve të saj.

Ngrënia e feçeve për energji

Arsyet e sjelljes së pakëndshme janë të ndryshme. Një arsye e mundshme për ngrënien e feces mund të jetë një simptomë e mungesës në qen. Megjithatë, kjo ka shumë pak gjasa me furnizimin e plotë të sotëm.

Megjithatë, mund të ndodhë te qentë që kanë jetuar në rrugë ose në kushte shumë të vështira. Këto kafshë zakonisht përpiqen të hanë çdo gjë që mund të hanë në mënyrë që të mos vdesin nga uria.

Performanca e lartë qentë si qentë e sajë ose zagarët shpesh hanë feçe pas një përpjekjeje të madhe. Besohet se ata duan të kompensojnë shpejt humbjen e energjisë.

Kjo sjellje është shumë më e zakonshme në lukuni të menaxhuara keq. Nëse kushtet higjienike nuk janë të përshtatshme, kafshët fillojnë të hanë jashtëqitjet e tyre ose të kafshëve të tjera.

Ngrënia e feçeve si problem i sjelljes

Megjithatë, në shumicën e rasteve, ngrënia e feces është thjesht një problem i sjelljes tek qeni. Mund të vërehet, për shembull, te qentë që janë shpesh vetëm ose nuk janë të vetëdijshëm për pozicionin e tyre në tufë.

  1. Qeni ha feçe.
  2. Njeriu sillet përkatësisht i emocionuar
    dhe kështu në mënyrë të pandërgjegjshme i jep kafshës më shumë vëmendje.
  3. Kjo nga ana tjetër siguron që qeni të hajë feces përsëri
    për të tërhequr vëmendjen tek vetja.

Fillon një rreth vicioz që vetëm ju mundeni të përfundojë me edukim të qëndrueshëm.

Thyejeni zakonin me edukim të vazhdueshëm

Nëse qeni juaj është një nga ata që ha jashtëqitjes, përpiquni të gjeni fillimisht shkakun. Është në interesin tuaj dhe të qenit që të heqin qafe këtë sjellje sa më shpejt të jetë e mundur.

A mund të përjashtoni që ngrënia e feçeve është një sëmundje themelore? Atëherë duhet ta ndaloni këtë sjellje me shumë durim në edukimin tuaj. Përdorni përforcim pozitiv dhe trajtime ekstra emocionuese.

Ndalimi është zakonisht shumë më i lodhshëm dhe nuk funksionon aq mirë sa një zëvendësues i shijshëm. Është e rëndësishme që gjithmonë të zbuloni grumbullin e pakëndshëm përpara qenit tuaj dhe të qëndroni të qëndrueshëm.

Hipofunksionimi i pankreasit si sëmundje?

Një sëmundje e pankreasit, nga ana tjetër, është një arsye shumë serioze pse qeni ha feçe. I ashtuquajturi insuficienca pankreatikedmth një nën funksion të gjëndrës, është një sëmundje shumë e rëndë.

hipofunksioni i pankreasit siguron që qentë të jenë gjithmonë të uritur pavarësisht vakteve të mjaftueshme dhe të humbin peshë në mënyrë të konsiderueshme.

Arsyeja është mungesa e enzimave të tretjes. Këta qen nuk mund të absorbojnë në mënyrë adekuate lëndët ushqyese nga ushqimi. Kjo është arsyeja pse qentë janë vazhdimisht në kërkim të ushqimit. A infektimi me krimba gjithashtu mund ta tundojë qenin të gëlltisë më shumë feçe.

Nëse qentë hanë jashtëqitjet e maces, ekziston rreziku

Çdo qen ha jashtëqitjen për një sërë arsyesh. Ngrënia e feçeve jo vetëm që nuk bëhet fjalë për shumicën e pronarëve të qenve nga pikëpamja higjienike.

Gjithashtu pozon rreziqet shëndetësore. Kjo rrit ndjeshëm rrezikun që qeni do kapin parazitët si krimbat.

Përveç kësaj, rreziku i një infeksioni viral si p.sh parvovirus ose hepatit gjithashtu rritet. Në këtë mënyrë mund të transmetohet edhe salmonela.

Nëse qeni ha jashtëqitjet e maces, kjo mund të jetë e rrezikshme nëse pronarja e tij është shtatzënë.

toksplazmozës mund të transmetohet përmes feçeve të maces. Më pas qeni ua transmeton virusin njerëzve. Kjo sëmundje është e padëmshme për të rriturit, por mund të shkaktojë dëm serioz për fëmijën e palindur.

Pyetje e bëra më shpesh

A është e keqe nëse qentë hanë jashtëqitje?

Nëse qeni juaj ha rregullisht feçe, jo vetëm që është e pakëndshme, por në rastin më të keq, mund të ndikojë edhe në shëndetin e tij. Tri pasojat e zakonshme të koprofagjisë janë Krimbat dhe parazitët: Disa parazitë vendosin vezët e tyre në feces, nga të cilat zhvillohen larvat.

A është keq nëse këlyshët hanë jashtëqitjen e tyre?

Kur këlyshët hanë feçe, kjo duket se ndihmon në ndërtimin e florës së tyre të zorrëve. Prandaj mund të flitet për sjellje natyrale në këto dy raste. Por ka edhe shumë situata të tjera në të cilat ngrënia e jashtëqitjes nuk është normale. Shkaqet e koprofagjisë janë të ndryshme.

Çfarë nuk shkon me një qen kur ha jashtëqitje?

Një arsye shumë e zakonshme për të ngrënë feçe është flora e trazuar e zorrëve të qenit. Në zorrën e shëndetshme jetojnë një numër i madh bakteresh të mira, të cilat ato pak të këqijat, pra bakteret patogjene, mund t'i tolerojnë dhe i mbajnë nën kontroll.

Pse qentë e rinj hanë jashtëqitje?

Ngrënia e feçeve është sjellje normale tek qentë

Qentë e rinj nuhasin trashëgiminë e tyre dhe më pas i kafshojnë. Feçet e kafshës së nënës hahen me preferencë. Si rezultat, këlyshët thithin baktere të rëndësishme të zorrëve.

Kur e hanë qentë jashtëqitjen e tyre?

Higjiena e dobët, lukunitë e mbipopulluara dhe mungesa e kontaktit me njerëzit mund të çojnë në zhgënjim te miqtë me katër këmbë. Kjo mund të shfaqet në një qen që ha jashtëqitjet e tij. Ky shkak vlen kryesisht për qentë e rinj.

Pse qeni im ha jashtëqitjen e kafshëve të tjera?

Disa qen kanë një instinkt shumë të fortë për të mbrojtur territorin e tyre. Nëse ka jashtëqitje nga qen të tjerë në territorin e tij, qeni mund të hajë feçet e rivalit të tij të supozuar për të hequr shenjat e tij.

A është jashtëqitja e maces e dëmshme për qentë?

Sigurisht, është e rëndë, por a është e keqe ngrënia e jashtëqitjes së maces për qenin? Përgjigja: Absolutisht. Shumë qen hanë jashtëqitjen e maces dhe nuk kanë pasoja shëndetësore. Megjithatë, bakteret dhe parazitët e dëmshëm mund t'i transmetohen qenit tuaj kur konsumoni feces.

Çfarë duhet të bëni nëse qeni juaj ka ngrënë jashtëqitje?

Masat e menjëhershme që duhen ndërmarrë pasi qeni ha feçe

Është mirë të vishni doreza për të shmangur transmetimin e mundshëm të patogjenëve. Gjithashtu, hiqni jashtëqitjet nga goja e qenit tuaj. Mund të jetë e dobishme t'i jepni shokut me katër këmbë një mollë për të ngrënë fillimisht.

Mary Allen

Shkruar nga Mary Allen

Përshëndetje, unë jam Maria! Jam kujdesur për shumë lloje kafshësh, duke përfshirë qentë, macet, derrat gini, peshqit dhe dragonjtë me mjekër. Aktualisht kam edhe dhjetë kafshë shtëpiake. Unë kam shkruar shumë tema në këtë hapësirë, duke përfshirë udhëzimet, artikujt informues, udhëzuesit e kujdesit, udhëzuesit e racave dhe më shumë.

Lini një Përgjigju

Avatar

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *