in

Si ta heq frikën e papritur të qenit tim nga unë?

Ankthi tek qentë është gjithmonë një temë shumë e pakëndshme. Shumë gjëra që janë krejtësisht të padëmshme për ne mund të jenë të frikshme dhe të frikshme për qenin në një moment.

Më së shumti ankthmegjithatë, ka arsye të vlefshme. Qoftë nëse kafsha ka pasur përvoja të këqija në të kaluarën ose thjesht rastësisht lidh një situatë kërcënuese për qenin me një person të caktuar.

Kështu mund të ndodhë që shoku i dashur me katër këmbë befas dridhet larg me ankth kur dëshiron ta përkëdhelesh ose nuk dëshiron të të vihet në zinxhir.

Qeni papritmas ka frikë nga kujdestari i tij. Ky është një makth për çdo pronar qeni. Por çfarë mund të bëni për të hequr këtë frikë nga kafsha?

Ankthi që vjen papritur

Është e gjitha e papritur. Qeni ishte thjesht shoku i dhomës i përkëdhelur. Disa orë më vonë, ai do të largohet nëse ju doni ta përkëdhelni atë.

Qeni refuzon të preket, refuzon të vihet në zinxhir dhe mbështetet kur ecni drejt tij.

Si rezultat, kafsha madje mund të leh me ankth, të fillojë të rënkojë dhe ndoshta edhe t'ju godasë.

Atëherë keni një problem serioz. E juaja qeni ka frikë nga ju. Tani duhet të reagoni ndaj kësaj sa më shpejt që të jetë e mundur. Para së gjithash, është e rëndësishme të gjesh këmbëzën për frikë të paarsyeshme.

Ankthi është krejtësisht normal tek qentë

Frika është një sjellje normale e kafshëve për të mbrojtur veten. Megjithatë, shumë frikë janë shumë të vështira për ne për t'u kuptuar ose nuk mund të kuptohet në të gjitha.

Një përvojë e vetme traumatike shpesh është e mjaftueshme që miqtë tanë me katër këmbë të shfaqin frikë. Për shembull, një fishekzjarre me zë të lartë të Vitit të Ri që shpërthen pranë qenit tuaj.

Ne e dimë nga parimi i shpërblimit që qentë mund të lidhin një situatë me diçka pozitive. Megjithatë, kjo funksionon edhe me përshtypje negative. Njëra pastaj flet për një lidhje të gabuar.

Qeni juaj mund të ndjejë një impuls dhimbjeje ndërsa jeni duke e përkëdhelur ose duke e mbajtur atë. Ai tani e lidh këtë dhimbje me ju.

Kafsha nuk e di se dhimbja nuk ka të bëjë me ju. Megjithatë, reagimi i tij është frika nga ju, edhe kur dhimbja është zhdukur prej kohësh.

Mendoni për këtë dhe mendoni përsëri për situatën nëse kjo mund të jetë shkaktari i frikës. Në çdo rast, përjashtoni dhimbjen duke e çuar kafshën te veterineri.

Shmangni situatën që provokon ankth

Duke përdorur të njëjtin parim, tani mund të konsideroni situata të ndryshme që mund të ketë qenë e frikshme për qenin kohët e fundit. Nuk do të jeni gjithmonë të suksesshëm, sepse ndjenja që ka qeni mund të jetë shumë individuale.

Një frikë e tillë është një frikë që mësohet. Kjo është mirë sepse gjithçka që mësohet mund të mos mësohet gjithashtu.

Tani është e rëndësishme të shmangni situatat që shkaktojnë frikë tek qeni. Qëndroni gjithmonë pranë tij sa më qetë të jetë e mundur.

Si ta kthej frikën e qenit tim?

Mos iu afroni qenit tuaj drejtpërdrejt, lëreni të vijë tek ju. Mos e joshni kafshën.

Pasi t'ju afrohet me dëshirën e tij, ju mund të hidhni një trajtoj për t'i dhënë atij përforcim pozitiv. Është shumë e rëndësishme të mos e detyroni kurrë qenin të jetë pranë jush.

Provoni të ndryshoni të vendosur ritualet. Një nga këto mund të jetë duke vënë një zinxhir. Thjesht merrni një zinxhir tjetër për të bërë një shëtitje. Gjithashtu, mos i vendosni zinxhirin qenit siç do të bënit zakonisht. Mos vishni veshjen tuaj të zakonshme për qenin, provoni diçka ndryshe.

Sapo të përparoni, jepni gjithmonë përforcim pozitiv të menjëhershëm. Megjithatë, këto këshilla të para rekomandohen vetëm nëse frika nuk është ende e rrënjosur thellë.

Në çdo rast, këshillohet që të merrni ndihmë shtesë nga një trajner qensh.

Merr ndihme

Nëse qeni ju ka frikë për një kohë të gjatë, kjo tashmë është vërtetuar. Kjo është ajo ku bëhet shumë më e vështirë për të punuar.

Në një rast të tillë, duhet të pyesni një trajner qensh me përvojë për këshilla. Ajo mund ta mbështesë terapinë në mënyrë profesionale. Dhe me siguri do të zbuloni lidhje që nuk i kishit menduar. Kështu që nuk do ta provoja vetë për një kohë të gjatë.

Nëse një qen ka frikë nga kujdestari i tij, kjo mund të përfundojë në mënyrë tragjike. Prandaj, gjithmonë duhet të reagoni sa më shpejt që të jetë e mundur nëse qeni juaj shfaq frikë.

Pyetje e bëra më shpesh

Pse qeni im papritmas ka frikë nga unë?

Nëse qeni juaj papritmas shfaq frikë nga ju, kjo nuk është kurrë një shenjë e mirë dhe nevojitet veprim urgjent! Një e treta e shkaqeve të ankthit të papritur kanë shkaqe mjekësore. Dhimbjet e forta dhe humbja e shikimit ose dëgjimit janë shkaqet më të zakonshme.

Si ta largoj frikën nga një qen në ankth?

Përtypja më e gjatë është veçanërisht e përshtatshme në këtë rast, sepse qeni juaj i shqetësuar qëndron më gjatë në "modalitetin e relaksimit". Të luash në afërsi mund të qetësojë edhe mikun tuaj me katër këmbë. Është mirë të përdorni një lodër me të cilën tashmë jeni njohur. Çdo gjë e re mund të jetë edhe më irrituese.

Pse qeni im befas është kaq i çuditshëm?

Qentë që nuk kanë pasur kontakt me njerëzit gjatë fazës së ngulitjes janë shpesh jashtëzakonisht të kërcyer dhe reagojnë me ndjeshmëri ndaj zhurmave të përditshme (zhurma nga rruga, biseda me zë të lartë, punë ndërtimi). Ndarja shumë herët nga qeni nënë mund të ketë edhe pasoja fatale.

Si mund ta heq frikën e qenit tim ndaj njerëzve?

Drejtojuni qenit tuaj në mënyrë inkurajuese dhe qetësuese dhe shpërblejeni atë me një kënaqësi kur ai i afrohet të huajit. Merrni kohën tuaj dhe bëni këtë ushtrim vetëm për disa minuta çdo herë. Qeni juaj vendos ritmin ndërsa ju thjesht e inkurajoni atë.

Si të forcoj një qen të pasigurt?

Qentë me pasiguri dhe frikë pëlqejnë të mbrohen duke skanuar mjedisin. Sidomos kur dyshojnë për diçka që i frikëson. Nëse këmbëngulni që qeni juaj të shikojë ju në vend të botës, ju i mohoni atij mundësinë për të mbrojtur veten.

Pse qeni im po largohet nga unë?

Pse qeni juaj po tregon këtë sjellje? Nëpërmjet sjelljes mbrojtëse dhe shmangies, qeni dëshiron të sigurojë që të mbetet i padëmtuar fizikisht. Ashtu si ne njerëzit, miqtë tanë me katër këmbë duan të ndihen rehat dhe të sigurt. Ata shmangin atë që është e pakëndshme për ta.

Sa zgjat faza e frikës tek qentë?

Gjatë adoleshencës, qentë mund të kalojnë periudha shtesë ankthi, secila që zgjat rreth 3 javë, kohë gjatë së cilës një qen trembet lehtësisht dhe është veçanërisht i mirë në kujtimin e përvojave të pakëndshme.

Si sillet një qen kur ka frikë?

Qeni juaj papritmas tërhiqet në bisht, dridhet dhe nuk dëshiron të vrapojë më tej. Një reagim i tillë ndaj frikës mund të ndodhë tek qentë në një sërë situatash. Frika nga njerëzit, tingujt, objektet apo edhe qentë e tjerë nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe.

Mary Allen

Shkruar nga Mary Allen

Përshëndetje, unë jam Maria! Jam kujdesur për shumë lloje kafshësh, duke përfshirë qentë, macet, derrat gini, peshqit dhe dragonjtë me mjekër. Aktualisht kam edhe dhjetë kafshë shtëpiake. Unë kam shkruar shumë tema në këtë hapësirë, duke përfshirë udhëzimet, artikujt informues, udhëzuesit e kujdesit, udhëzuesit e racave dhe më shumë.

Lini një Përgjigju

Avatar

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *