in

Дали азискиот камен сом е погоден за почетници?

Вовед: Азиски камен сом како избор за почетници

Ако сте почетник во светот на чување риба и барате издржлива и лесна за нега риба, азискиот камен сом може да биде совршен избор за вас. Овие мали, мирни сомови се одлични за почетници бидејќи се издржливи, не се одржуваат и имаат интересен изглед. Тие бараат минимална грижа и можат да се прилагодат на различни услови на вода, што ги прави одличен избор за почетниците аквариуми.

Изглед и карактеристики на азискиот камен сом

Азискиот камен сом, исто така познат како Батерфлај Лоаш, има уникатен изглед со рамно тело и прекрасна кафеава и сива мермерна шема. Овој сом може да порасне до 4 инчи во должина и да има животен век од околу 10 години. Тие се мирни по природа и претпочитаат да се кријат во пештери или под карпи, што ги прави фасцинантен додаток на секој аквариум.

Барања за живеалишта и резервоари за камениот сом

Азискиот камен сом е роден во Азија и се наоѓа во реките и потоците на Тајланд, Малезија и Индонезија. Во заробеништво, потребна е минимална големина на резервоарот од 20 галони со pH опсег од 6.5-7.5 и температурен опсег од 75-82 ° F. Тие претпочитаат добро оксигенирана средина со многу скривалишта како пештери, карпи и дрва. Подлогата треба да биде песок или мал чакал за да се прилагоди на нивното однесување на дупчење.

Совети за хранење и грижа за азискиот камен сом

Азиските камени сомови се сештојади и ќе јадат разновидна храна, вклучувајќи снегулки, пелети, замрзната или жива храна. Тие не се пребирливи и ќе ги консумираат повеќето видови храна. Сепак, се препорачува да им се обезбеди урамнотежена исхрана која се состои и од растителна и од животинска храна. Доволно е да ги храните еднаш или двапати на ден и избегнувајте прекумерно хранење бидејќи тоа може да доведе до здравствени проблеми.

Компатибилност со други видови риби во вашиот аквариум

Азискиот камен сом е мирољубив и неагресивен по природа и може да живее хармонично со другите неагресивни видови риби. Тие уживаат во своето друштво и треба да се чуваат во групи од 3-4 поединци. Сепак, тие може да бидат заплашени од поголеми или поагресивни риби, па затоа е најдобро да избегнувате да ги чувате со такви видови.

Вообичаени здравствени проблеми и како да ги спречите

Азискиот камен сом е издржлив и генерално здрава риба, но како и секој друг вид, тие можат да бидат склони кон болести. Најчестиот здравствен проблем е Ich, исто така познат како болест на бели дамки. За да го спречите ова, одржувајте добар квалитет на водата и избегнувајте пренатрупаност. Ставете ги новите риби во карантин пред да ги додадете во вашиот аквариум и веднаш лекувајте ги сите болни риби за да спречите ширење на болести.

Добрите и лошите страни на чувањето азиски камен сом

Добрите страни на чувањето на азискиот камен сом ја вклучуваат нивната цврстина и природата што е лесна за нега, нивниот уникатен мермерен изглед и нивниот мирен темперамент. Тие се исто така релативно евтини и можат да се прилагодат на различни услови на вода. Недостатоците се тоа што тие можат да бидат срамежливи и може да се кријат почесто од другите риби, а потребна е минимална големина на резервоарот од 20 литри.

Заклучок: Зошто азискиот камен сом е одличен за почетници!

Како заклучок, азискиот камен сом е одличен избор за почетници аквариуми. Тие се издржливи, не се одржуваат, мирни и имаат уникатен изглед што ги прави интересен додаток на секој аквариум. Сè додека им обезбедите соодветно живеалиште и грижа, тие можат да живеат здрав и среќен живот во вашиот аквариум. Значи, ако сте почетник и барате фасцинантна и лесна за нега риба, пробајте го азискиот камен сом!

Мери Ален

Напишано од Мери Ален

Здраво, јас сум Мери! Се грижев за многу видови миленичиња, вклучувајќи кучиња, мачки, заморчиња, риби и брадести змејови. Моментално имам и десет свои миленичиња. Напишав многу теми во овој простор, вклучително и како-да, информативни написи, водичи за нега, водичи за раса и многу повеќе.

Оставете Одговор

Аватарот

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *