in

Кои способности или дејства се ексклузивни за мачките и не се возможни да ги извршуваат кучињата?

Вовед: Мачки против кучиња

Мачките и кучињата се две од најпопуларните припитомени животни во светот. Иако можеби споделуваат некои сличности, како што се цицачи и крзно, тие имаат многу разлики што ги издвојуваат. Една од најзабележителните разлики е нивното однесување и способности. Додека кучињата се познати по нивната лојалност и послушност, мачките се познати по нивната независност и агилност.

Уникатните способности на мачките

Мачките поседуваат широк спектар на уникатни способности кои ги издвојуваат од кучињата. Од нивната неверојатна рамнотежа и агилност до нивната способност да ловат и дршкаат плен, мачките се импресивни суштества. Во оваа статија, ќе истражиме некои од способностите и дејствата што се ексклузивни за мачките и не се возможни да ги изведуваат кучињата.

Качување и скокање

Мачките се познати по нивните неверојатни способности за качување и скокање. Тие лесно можат да ги скалираат ѕидовите и дрвјата и да скокаат неколку пати повеќе од нивната висина. Ова се должи на нивните моќни мускули на нозете и флексибилниот 'рбет, што им овозможува да се вртат и да се вртат среде воздух. Кучињата, од друга страна, не се толку агилни и повеќе се потпираат на својата сила и брзина за да се движат во околината.

Рамнотежа и агилност

Мачките се познати и по нивната исклучителна рамнотежа и агилност. Тие можат да одат по тесни корнизи и да балансираат на најситните површини. Ова се должи на нивното внатрешно уво, кое им помага да ја одржат рамнотежата, и нивните флексибилни тела, кои им овозможуваат да се згрчат во различни позиции. Кучињата, од друга страна, не се толку флексибилни и повеќе се потпираат на нивната четириножна положба за стабилност.

Лов и следење на плен

Мачките се природни ловци и имаат остро сетило за вид, мирис и слух. Тие можат да го демнат пленот со часови и да се нафрлаат на нивната цел со молскавични рефлекси. Ова се должи на нивните остри канџи и заби, како и нивната способност да се движат тивко и да се вклопат во нивната околина. Кучињата, од друга страна, не се толку скришум и имаат тенденција повеќе да се потпираат на нивното сетило за мирис за да го следат пленот.

Мелење

Мачките се единствените животни кои можат да рикаат. Овој уникатен звук се произведува од вибрациите на мускулите во нивниот грклан и дијафрагмата. Гмечењето е знак на задоволство и релаксација и често се слуша кога мачката ја галат или гушкаат. Кучињата, од друга страна, немаат способност да прчат.

Користење на нивните мустаќи

Мачките ги користат своите мустаќи за да се движат во околината и да ја почувствуваат својата околина. Нивните мустаќи се многу чувствителни и можат да забележат дури и најмало движење или промена на воздушните струи. Тие, исто така, им помагаат на мачките да ја проценат ширината на празнината или отворот, што им овозможува да се притиснат низ тесните простори. Кучињата, од друга страна, немаат толку чувствителни мустаќи и повеќе се потпираат на своето сетило за мирис за да се движат во околината.

Самите чистење

Мачките се многу чисти животни и трошат значително време за да се дотеруваат. Тие ги користат нивните груби јазици за да го лижат крзното и да ја отстранат нечистотијата и остатоците. Ова не само што ги одржува чисти, туку и помага да се регулира нивната телесна температура. Кучињата, од друга страна, не се толку педантни за нивното дотерување и можеби ќе треба почесто да се капат.

Стискање низ мали простори

Мачките имаат единствена способност да се стискаат низ неверојатно мали простори. Ова се должи на нивните флексибилни тела и на фактот дека немаат клучна коска. Тие можат да ги згрчат своите тела и да се лизгаат низ празнините што изгледаат невозможни за нивната големина. Кучињата, од друга страна, имаат клучна коска и не се толку флексибилни, што ја ограничува нивната способност да се стискаат низ тесните простори.

Спиење во невообичаени пози

Мачките се познати по нивната способност да спијат во необични пози. Тие можат да се свиткаат во топка, да се испружат како морска ѕвезда, па дури и да спијат на грб со нозете во воздух. Ова се должи на нивната флексибилност и нивната способност да ги искривуваат своите тела во различни форми. Кучињата, од друга страна, имаат тенденција да спијат во поконвенционални пози.

Контрола на нивната опашка

Мачките имаат единствена способност да ги контролираат своите опашки. Тие можат да ги гмечат, да ги замавнуваат, па дури и да ги обвиткуваат околу нивните тела. Нивните опашки се продолжение на 'рбетот и се користат за комуникација и рамнотежа. Кучињата, од друга страна, немаат толкава контрола врз опашот и имаат тенденција повеќе да ги мавтаат како знак на возбуда или среќа.

Заклучок: мачките имаат уникатни способности

Како заклучок, мачките поседуваат многу уникатни способности кои ги издвојуваат од кучињата. Од нивните способности за качување и скокање до нивното остро сетило за мирис и слух, мачките се импресивни суштества. Без разлика дали сте љубители на мачки или љубители на кучиња, јасно е дека мачките имаат посебно место во животинското царство и се навистина единствени во еден вид.

Мери Ален

Напишано од Мери Ален

Здраво, јас сум Мери! Се грижев за многу видови миленичиња, вклучувајќи кучиња, мачки, заморчиња, риби и брадести змејови. Моментално имам и десет свои миленичиња. Напишав многу теми во овој простор, вклучително и како-да, информативни написи, водичи за нега, водичи за раса и многу повеќе.

Оставете Одговор

Аватарот

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *