in

Кои лекови за луѓе се безбедни за кучињата и се сметаат за најдобра опција?

Вовед: Безбедноста на хуманите лекови за кучиња

Како сопственици на домашни миленици, сите ние сакаме нашите крзнени пријатели да бидат здрави и среќни. Меѓутоа, понекогаш нашите кучиња се разболуваат или се повредени, а ние може да се запрашаме дали можеме да им дадеме човечки лекови за да им помогнеме да се чувствуваат подобро. Додека некои човечки лекови се безбедни за кучињата, други можат да бидат опасни, па дури и смртоносни. Важно е да знаете кои од нив се безбедни и да се консултирате со ветеринар пред да му дадете било каков лек на вашето куче.

Важноста на консултација со ветеринар пред давање лекови

Пред да му дадете било каков лек на вашето куче, важно е да се консултирате со ветеринар. Вашиот ветеринар ќе може да ви каже кои лекови се безбедни за вашето куче, кои дози да ги давате и колку често да ги давате. Некои лекови можат да комуницираат едни со други или со моменталната здравствена состојба на вашето куче, па затоа е важно да имате професионално мислење пред да дадете било каков лек.

Лекови за кучиња без рецепт

Постојат некои лекови без рецепт кои се безбедни за кучињата. Тие вклучуваат лекови за алергии, олеснување на болката и гастроинтестинални проблеми. Сепак, не сите лекови кои се издаваат без рецепт се безбедни за кучињата, па затоа е важно да се консултирате со вашиот ветеринар пред да му дадете на вашето куче било каков лек.

Вообичаени хумани лекови безбедни за кучиња

Некои вообичаени човечки лекови кои се безбедни за кучињата вклучуваат аспирин, Бенадрил и Пепцид. Аспиринот може да се дава на кучиња за ублажување на болката, но никогаш не треба да се дава на кученца или кучиња со нарушувања на крварењето. Бенадрил може да се дава на кучиња за алергии или анксиозност, но треба да се дава во правилна доза. Пепцид може да се дава на кучиња за гастроинтестинални проблеми, но не треба да се дава на кучиња со заболување на бубрезите или црниот дроб.

Лекови за ублажување на болка за кучиња

Постојат неколку лекови за ублажување на болката кои се безбедни за кучињата, вклучувајќи аспирин, карпрофен и трамадол. Аспиринот може да се дава на кучиња за благо ублажување на болката, но никогаш не треба да се дава на кученца или кучиња со нарушувања на крварењето. Карпрофен е нестероиден антиинфламаторен лек (НСАИЛ) кој може да се дава на кучиња за ублажување на болката, но не треба да се дава на кучиња со заболување на црниот дроб или бубрезите. Трамадол е лек против болки кој може да се даде на кучиња за умерено до силно ублажување на болката.

Антибиотици за кучиња

Антибиотиците може да се користат за лекување на бактериски инфекции кај кучињата. Вообичаени антибиотици кои се безбедни за кучињата вклучуваат амоксицилин, цефалексин и доксициклин. Сепак, антибиотиците треба да се даваат на кучиња само под водство на ветеринар, бидејќи тие можат да имаат несакани ефекти и можат да комуницираат со други лекови.

Антивоспалителни лекови за кучиња

Антивоспалителните лекови може да се користат за лекување на воспаление и болка кај кучињата. Вообичаени антиинфламаторни лекови кои се безбедни за кучињата вклучуваат карпрофен, мелоксикам и преднизон. Сепак, овие лекови треба да се даваат на кучиња само под водство на ветеринар, бидејќи тие можат да имаат несакани ефекти и можат да комуницираат со други лекови.

Гастроинтестинални лекови за кучиња

Гастроинтестиналните лекови може да се користат за лекување на гастроинтестинални проблеми кај кучињата, како што се повраќање и дијареа. Вообичаени гастроинтестинални лекови кои се безбедни за кучињата вклучуваат метронидазол, фамотидин и сукралфат. Сепак, овие лекови треба да се даваат на кучиња само под водство на ветеринар, бидејќи тие можат да имаат несакани ефекти и можат да комуницираат со други лекови.

Лекови за алергија за кучиња

Лековите за алергија може да се користат за лекување на алергии кај кучињата. Вообичаените лекови за алергија кои се безбедни за кучињата вклучуваат Бенадрил, хидроксизин и кортикостероиди. Сепак, овие лекови треба да се даваат на кучиња само под водство на ветеринар, бидејќи тие можат да имаат несакани ефекти и можат да комуницираат со други лекови.

Антидепресиви за кучиња

Антидепресивите може да се користат за лекување на анксиозност и депресија кај кучињата. Вообичаените антидепресиви кои се безбедни за кучињата вклучуваат флуоксетин, сертралин и кломипрамин. Сепак, овие лекови треба да се даваат на кучиња само под водство на ветеринар, бидејќи тие можат да имаат несакани ефекти и можат да комуницираат со други лекови.

Лекови за напади кај кучиња

Лековите може да се користат за лекување на напади кај кучињата. Вообичаените лекови кои се безбедни за кучињата вклучуваат фенобарбитал, калиум бромид и леветирацетам. Сепак, овие лекови треба да се даваат на кучиња само под водство на ветеринар, бидејќи тие можат да имаат несакани ефекти и можат да комуницираат со други лекови.

Заклучок: Најдобрите опции за здравјето на вашето куче

Како заклучок, постојат неколку човечки лекови кои се безбедни за кучињата, но важно е да се консултирате со ветеринар пред да му дадете било каков лек на вашето куче. Лекови без рецепт, лекови за ублажување на болка, антибиотици, антиинфламаторни лекови, гастроинтестинални лекови, лекови за алергија, антидепресиви и лекови за напади, сите може да се користат за лекување на различни здравствени состојби кај кучињата. Сепак, важно е да ги користите овие лекови под водство на ветеринар за да се обезбеди безбедност и благосостојба на вашето куче.

Мери Ален

Напишано од Мери Ален

Здраво, јас сум Мери! Се грижев за многу видови миленичиња, вклучувајќи кучиња, мачки, заморчиња, риби и брадести змејови. Моментално имам и десет свои миленичиња. Напишав многу теми во овој простор, вклучително и како-да, информативни написи, водичи за нега, водичи за раса и многу повеќе.

Оставете Одговор

Аватарот

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *