in

English Pointer здравствени прашања и грижа

Вовед: Разбирање на English Pointer Health

English Pointers се живи и енергични кучиња кои се одлични придружници на терен, како и во домот. Сепак, како и сите раси на кучиња, тие се подложни на одредени здравствени проблеми кои можат да влијаат на нивниот квалитет на живот. Како сопственик на домашно милениче, важно е да ги разберете вообичаените здравствени проблеми со кои се соочуваат англиските покажувачи, како и мерките за превентивна нега што можат да помогнат да бидат здрави и среќни.

Заеднички здравствени проблеми во англиските покажувачи

Англиски покажувачи се генерално здрави кучиња, но има неколку здравствени проблеми кои се вообичаени кај расата. Некои од најчестите здравствени проблеми во англиските покажувачи вклучуваат дисплазија на колкот, алергии на кожата и инфекции на увото. Дополнително, англиските покажувачи се склони кон одредени очни состојби, како што се катаракта и прогресивна ретинална атрофија, што може да доведе до слепило доколку не се лекува.

Превентивна грижа за англиски покажувачи

Превентивната грижа е клучна за одржување на вашиот English Pointer здрав и без болести. Еден од најважните аспекти на превентивната грижа е редовната посета на ветеринарот за прегледи и вакцинации. Покрај редовната ветеринарна нега, обезбедувањето на вашиот English Pointer со урамнотежена исхрана, редовно вежбање и правилно дотерување може да им помогне да бидат здрави и среќни. Исто така, важно е да го одржувате вашиот English Pointer ажуриран за превентивните лекови, како што се превентивните средства за срцеви црви и болви и крлежи.

Мери Ален

Напишано од Мери Ален

Здраво, јас сум Мери! Се грижев за многу видови миленичиња, вклучувајќи кучиња, мачки, заморчиња, риби и брадести змејови. Моментално имам и десет свои миленичиња. Напишав многу теми во овој простор, вклучително и како-да, информативни написи, водичи за нега, водичи за раса и многу повеќе.

Оставете Одговор

Аватарот

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *