in

Si të mbani të përshtatshme speciet e miut me ngjyrë

Mbajtja e minjve të përkëdhelur në mënyrën më të mirë të mundshme kërkon një sasi të caktuar njohurish. Kushtet e këqija të mbajtjes nxisin zhvillimin e problemeve të sjelljes tek brejtësit e vegjël. Pronarët duhet të informohen në kohë për nevojat e minjve të përkëdhelur.

Sistematika

Mice Relatives – Mice – Mice Real

Jetegjatesia

zakonisht midis 24-36 muajsh

pjekuri

pas 3-4 javësh

Origjinë

Paraardhësi i minjve me ngjyrë të sotme ishte fillimisht miu gri i shtëpisë, i cili ishte vendas në stepat dhe gjysmë-shkretëtirat e Azisë. Miu i shtëpisë gjithashtu migroi me migrimin e njerëzve dhe tani është i shpërndarë pothuajse në mbarë botën (përjashtim: Afrika tropikale). Gjithashtu është mbajtur si kafshë shtëpiake në Evropë që nga shekulli i 19-të. Miu ka një shqisë të fortë të nuhatjes, dëgjimit (ultratingujve) dhe prekjes.

Sjellja sociale

Kafshët jetojnë në familje të mbyllura të zgjeruara: një mashkull me disa femra dhe pasardhësit e tyre. Çdo familje e gjerë ka territorin e saj, i cili shënohet me shenja aromatike dhe mbrohet kundër familjeve të tjera të gjera. Minjtë duhet të mbahen në grupe, edhe kur kujdesen për njerëzit. Për shkak të gëzimit të jashtëzakonshëm riprodhues të miut të përkëdhelur (shtatzënitë deri në dhjetë herë në vit me rreth katër deri në dymbëdhjetë të vegjlit janë të mundshme), ose kafshët e të njëjtit seks (mundësisht femra) duhet të mbahen së bashku ose mashkulli duhet të tredhet përpara pjekurisë seksuale. Socializimi funksionon më së miri midis datës 18-21. dita e jetës. Socializimi i minjve individualë në një grup ekzistues duhet të bëhet vetëm me kujdes dhe nën mbikëqyrje (agresioni intraspecifik).

Qëndrim

Miu origjinal i shtëpisë është aktiv në muzg dhe natë. Në rastin e minjve të zbutur, fazat e aktivitetit varen nga pozicioni shoqëror, në mënyrë që kafshët të jenë aktive dhe shumë aktive gjatë ditës. Rrotat e vrapimit janë të dobishme për lëvizjen e kafshëve, por - si për speciet e tjera të kafshëve - jo pa polemika, pasi ato mund të shkaktojnë sjellje anormale të përsëritura (ARV) dhe të përkeqësojnë agresionin. Në përgjithësi, një rrotë lëvizëse duhet të përshtatet me madhësinë e kafshës (të paktën 20 cm në diametër për miun), të ketë një sipërfaqe të mbyllur vrapimi dhe të jetë e mbyllur në anën e boshtit.

Në natyrë, kafshët jetojnë në korridore dhe shpella, të cilat duhet të merren parasysh gjatë mbajtjes së tyre. Meqenëse minjtë prodhojnë më shumë urinë sesa, për shembull, brejtësit që jetojnë në shkretëtirë, sipërfaqet e ajrosjes në terrariumet e disponueshme në treg janë shpesh të pamjaftueshme. Minjtë me ngjyrë janë shumë të ndjeshëm ndaj lagështirës së tepërt. Përqendrimi i amoniakut rritet gjithashtu kur ka mungesë ajrimi, prandaj shtëpitë e minjve duhet të pastrohen rregullisht.

Meqenëse minjtë janë shumë aktivë, ata kanë nevojë për objektin më të madh të mundshëm të strehimit me përmasat minimale 80 x 50 x 80 cm (L x P x H) me shumë aktivitete. Pajisja mbajtëse mund të strukturohet në mënyrë tredimensionale. Në dyqanet e kafshëve, pronarët do të gjejnë një sërë orendish si shtëpi për të fjetur, shkallë, labirinte, shtylla ngjitjeje, litarë, lëkundje etj. Por kashtë, kashtë, tuba kartoni ose tape, strehë druri, rrotulla letre higjienike dhe degë mund të te perdoret. Minjtë e përkëdhelur preferojnë temperaturat e dhomës së jetesës prej 20-24 °C (temperaturat deri në 30 °C arrihen në folenë e miut). Megjithatë, rrezet e diellit direkte duhet të shmangen. Minjtë Albino madje duhet të mbahen në gjysmë errësirë ​​(kjo vlen edhe për kafshët e tjera albino). Intensiteti i tepërt i dritës dëmton retinën, e cila është veçanërisht e dhimbshme në fazat e hershme dhe më vonë mund të çojë edhe në verbëri.

Ushqim

Dieta e miut është relativisht e thjeshtë pasi minjtë janë omnivorë. Përzierjet e gatshme me cilësi të lartë nga shitës të specializuar janë të mundshme, të kombinuara me ushqime të gjelbra dhe lëngje (p.sh. fruta dhe perime). Krimbat e miellit, vezët e ziera ose ushqimi i thatë i qenve shërbejnë si një burim proteinash.

Ashtu si me të gjithë brejtësit, kontakti dhëmb me dhëmb është arsyeja e vetme për gërryerjen e dhëmbëve vazhdimisht në rritje. Degët e pemëve frutore të paspërkatura, arra të vogla të paqëruara ose disa bukë të forta janë të përshtatshme për konsum natyral dhe për të kënaqur instinktin e brejtësve.

Problemet e sjelljes

Çrregullimet e sjelljes së miut me ngjyra janë për fat të keq shumë të ndryshme. Përveç agresionit intraspecifik, ka një numër të madh sjelljesh jonormale-përsëritëse, të cilat zakonisht shkaktohen nga kushtet e këqija të banimit. Këto përfshijnë ndjekjen e bishtit, lakimin, kërcimin lart, putrat në mur, putrat në qoshe, manipulimin e vazhdueshëm dhe ngrënien e leshit. Krona (të hahet vetë i ri) është gjithashtu e mundur nëse nuk ka hapësirë ​​të mjaftueshme ose dendësia e çorape është shumë e lartë.

Pyetje e bëra më shpesh

A mund të zbuten minjtë me ngjyrë?

Minjtë me ngjyrë të zbutur pëlqejnë të luajnë me njerëzit "e tyre". Megjithatë, duhet pak kohë para se brejtësit e vegjël të bëhen të besueshëm dhe të kërkojnë vullnetarisht kontaktin fizik. “Në ditët e para, kafshët zakonisht ikin kur njerëzit i afrohen rrethimit të tyre.

Si t'i zbut minjtë e mi me ngjyra?

Si hap i parë, pronarët duhet të flasin me minjtë e tyre me ngjyrë dhe t'i mësojnë ata me zërat e tyre. Për shembull, ata mund të qëndrojnë të palëvizshëm në mbyllje ndërsa ushqehen. Nëse minjtë sinjalizojnë interes përmes vështrimeve kurioze, atëherë dora mbahet rregullisht në mbyllje.

Sa minj me ngjyrë duhet të mbani?

Minjtë e përkëdhelur kanë lindur për të jetuar në një klan dhe kanë nevojë të madhe për të afërmit. Mbani të paktën dy brejtës, mundësisht më shumë. Një grup i vogël prej dy deri në katër minj femra është i përshtatshëm për fillestarët dhe ata zakonisht shkojnë mirë.

Si i mbani mirë minjtë me ngjyra?

Minjtë e përkëdhelur janë kafshë kureshtare, aktive dhe të shoqërueshme dhe për këtë arsye kanë nevojë për disa të afërm për t'u ndjerë rehat. Meqenëse minjtë mund të riprodhohen shpejt, është mirë që kafshët e të njëjtit seks të mbahen së bashku ose të tredhni meshkujt paraprakisht.

Çfarë kanë nevojë për minjtë me ngjyrë në kafazin e tyre?

Ata kanë nevojë për shumë hapësirë ​​për të kërcyer, ngjitur, vrapuar dhe gërmuar. Ata jetojnë në grupe prej katër ose më shumë në rrethime nga(!) 100 cm të gjera, 50 cm të thella dhe 60 cm të larta me të paktën një nivel të ndërmjetëm në 30 cm të lartë. Grupet më të mëdha të minjve kërkojnë më shumë hapësirë.

Si e mbani miun si duhet?

Miu ulet në njërën anë ndërsa tjetra e mbulon nga lart pa ndonjë prekje intensive. Duart e mbyllura drejtojnë gishtin e madh anash lart. Pra, mbani të dyja duart së bashku me pëllëmbën poshtë. Më pas, miu ulet mirë në zgavrën e pëllëmbëve.

Cili shtrat për minjtë me ngjyrë?

Mobilimi: Mbyllja është e mbushur me shtrat të përshtatshëm (p.sh. një përzierje e shtratit të kafshëve të vogla, sanë dhe kashtë) në një thellësi prej të paktën 20 cm, por mundësisht deri në 40 cm, në mënyrë që minjtë e përkëdhelur të mund të gërmojnë tunele të qëndrueshme. Atyre u ofrohet edhe sanë ose letër shtëpiake e pangjyrosur si material foleje.

Sa shpesh duhet të ushqeni minj?

Rregulli i përgjithshëm është një lugë çaji ushqim për miun, të cilin ju e vendosni lirisht në dispozicion të kafshëve tuaja. Në mënyrë alternative jepni fruta, perime, marule, bar ose barishte një ose dy herë në ditë. Një herë në javë ka një proteinë shtesë në formën e përzierjes së kuarkut ose insekteve të thata.

Mary Allen

Shkruar nga Mary Allen

Përshëndetje, unë jam Maria! Jam kujdesur për shumë lloje kafshësh, duke përfshirë qentë, macet, derrat gini, peshqit dhe dragonjtë me mjekër. Aktualisht kam edhe dhjetë kafshë shtëpiake. Unë kam shkruar shumë tema në këtë hapësirë, duke përfshirë udhëzimet, artikujt informues, udhëzuesit e kujdesit, udhëzuesit e racave dhe më shumë.

Lini një Përgjigju

Avatar

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *