in

Këshilla për mbajtjen e lepujve

Lepujt janë kafshë shtëpiake inteligjente dhe të urta me shumë sjellje socio-pozitive. Ata kanë nevojë për shumë hapësirë ​​dhe një dietë të pasur me fibra.

Lepujt janë kafshë shtëpiake të njohura që janë zbutur për një kohë të gjatë. Ata nuk i përkasin brejtësve, por rendit të lagomorfëve. Edhe pse ndonjëherë quhen "lepuj", ata janë gjithmonë lepuj, sepse lepujt nuk ishin të zbutur. Në të kaluarën, lepujt mbaheshin kryesisht në kafaze dhe stilolapsa që ishin shumë të vegjël, shpesh individualisht dhe keqtrajtoheshin. Megjithatë, ndërkohë, situata në mbajtjen e kafshëve shtëpiake po ndryshon, njerëzit po largohen nga mbajtja e tyre në kafaze dhe pronarët po shqetësohen gjithnjë e më shumë për këto kafshë interesante dhe të urta.

Sistematika

Rendi i lepujve (Lagomorpha) – Lepuri i familjes (Leporidae) – Gjinia e lepujve të botës së vjetër (Oryctolagus) – Lloji i lepujve të egër ( Oryctolagus cuniculus) – Lepuri shtëpiak O Oryctolagus cuniculus nga Domestica

Jetegjatesia

përafërsisht. 7-12 vjet (në varësi të racës), në disa raste deri në 15 vjet

pjekuri

nga muaji i 3-të deri në të 8-të të jetës (në varësi të racës)

Origjinë

Lepuri shtëpiak vjen nga lepuri i egër evropian ( Oryctolagus cuniculus ) (zona origjinale e shpërndarjes së Gadishullit Iberik dhe Italisë veriore) dhe ishte zbutur tashmë nga romakët. Mbarështimi i synuar për ngjyra dhe pamje të ndryshme të veshjes u zhvillua në mesjetë. Sot ka raca shumë të ndryshme, disa prej të cilave janë të lidhura me karakteristikat që kanë të bëjnë me mirëqenien e kafshëve (“karakteristikat e mbarështimit të torturuar”) të tilla si veshët që janë shumë të vegjël ose shumë të mëdhenj, veshë të varur (dash), xhuxhi, “hundë e shkurtër” ose flokë anomali (angora dhe pelushi). Përpara se të blini një lepur, duhet të jeni mirë të informuar dhe të mos zgjidhni asnjë kafshë/racë me kufizime shëndetësore.

Sjellja sociale

Lepujt janë kafshë sociale që nuk duhen mbajtur vetëm. Ata shfaqin shumë sjellje socio-pozitive duke përfshirë gënjeshtrën me kontakt (pushimi me kontakt fizik) dhe kujdesin ndaj njëri-tjetrit. Grupet duhet të formohen herët: lepujt nuk janë problematikë për t'u socializuar deri në moshën tre muajsh. Reaksionet e intolerancës priten te kafshët e vjetra. Gjatë grumbullimit të grupit, duhet të merret parasysh se paratë shpesh janë të papajtueshme pasi të kenë arritur pjekurinë seksuale, mund të dëmtojnë rëndë veten e tyre dhe për këtë arsye duhet të tredhen. Të favorshme janë p.sh. B. yjësitë e grupit të një mashkulli të tredhur me z. B. dy femra.

Ushqim

Lepujt kanë nevojë për një dietë të përshtatshme për speciet, e cila është e ulët në karbohidrate dhe e pasur me fibra. Ata duhet të ushqehen kryesisht me sanë të cilësisë së lartë dhe foragjere të freskëta (foragjere të gjelbra, perime me gjethe dhe disa fruta). Sana duhet të hahet teh më teh dhe të përtypet intensivisht, kështu që shërben për të prishur dhëmbët dhe për të promovuar tretje të shëndetshme, si dhe për aktivitetin dhe përdorimin e kafshëve të përshtatshme për speciet, meqënëse harxhohet shumë kohë duke ngrënë. Ëmbëlsira, bukë e fortë, muesli, krisur, rrotulla jeshile ose pika kosi, misri, kokoshkat ose lëkurat e patates nuk janë të përshtatshme.

Qëndrim

Nëse është e mundur, lepujt duhet të mbahen në ambiente të jashtme jashtë ose brenda në ambiente të brendshme me rreze të lirë ose në "dhoma lepujsh" dhe jo në kafaze komerciale. Sipërfaqja minimale për dy lepuj duhet të jetë 6 m2 (rekomandim TVT). Zona e banimit duhet të jetë e strukturuar në një mënyrë miqësore me lepurin, dmth. të përmbajë "shtëpi" dhe strehimore, nivele të ngritura, zona tualeti të ndërthurura (p.sh. tasat plastikë me ashkla druri) dhe materiale të ndryshme aktiviteti. Këtu përfshihen kuti kartoni, vende fshehjeje për ushqim, etj. Vendet e ngritura duhet të sigurohen kundër rënies dhe nuk duhet të ketë fyte të ngushta apo qoshe, në mënyrë që kafshët të mund të shmangin lehtësisht kudo.

Problemet e sjelljes

Kushtet e papërshtatshme të strehimit mund të çojnë në zhvillimin e stereotipeve të tilla si gërvishtja e shufrave, gërvishtjet në qoshet e kafazit, lëpirja e tepërt e mureve, lëvizjet rrethore ose ngrënia e flokëve (=sjellje jonormale-përsëritëse, AVR). Problemet e sjelljes përfshijnë agresionin intraspecifik (intolerancën), mungesën e zbutjes ose agresionit ndaj pronarit, problemet me thithjen e objekteve (letër-muri, kabllot, etj.,) ose sjelljen e papastërtisë/shënjimit. Me të gjitha çrregullimet dhe problemet e sjelljes, qëndrimi dhe të ushqyerit duhet së pari të shqyrtohen në mënyrë kritike dhe, nëse është e nevojshme, të përmirësohen.

Meqenëse është normale që lepujt të mbrojnë territorin e tyre dhe grupin e tyre nga ndërhyrës, duhet pasur gjithmonë kujdes kur shoqërohen. Shenjat e aromës luajnë një rol të veçantë këtu, kështu që shkëmbimi i aromave ndërmjet mbylljeve është një element i rëndësishëm në trajnimin e kujdesshëm familjar.

Mungesa e zbutjes ndaj pronarëve mund të shmanget nëse kafshët e reja janë mësuar me njerëzit në një fazë të hershme. Përndryshe, trajnimi i zakoneve duhet të kryhet me hapa të vegjël duke përdorur përforcim pozitiv me ushqimin. Kjo tregohet edhe në rastin e sjelljes agresive.

Pyetje e bëra më shpesh

Si duhet të mbahen lepujt xhuxh?

Ju mund t'i bëni drejtësi kafshëve vetëm duke i mbajtur ato në një rrethim të mirë-projektuar, të gjerë me liri të mjaftueshme lëvizjeje dhe mundësi për të gërmuar dhe kontaktuar kafshë të tjera. Përveç kësaj, duhet të sqaroni para se të blini se kush do të kujdeset për kujdesin e përditshëm dhe kujdesin e kafshëve gjatë pushimeve.

Si t'i mbani lepujt në apartament?

Lepujt kanë nevojë për shumë hapësirë ​​që të mund të lëvizin në një mënyrë të përshtatshme për speciet e tyre dhe të mos mërziten. Të paktën 6 m² sipërfaqe (p.sh. 2x3 m, pa dysheme) duhet të jetë gjithashtu e disponueshme ditën dhe natën në apartament. Sipërfaqja e papenguar nuk duhet të jetë më pak se 4 m².

Kur ngrin një lepur?

Lajmi i mirë së pari: lepujt nuk janë të ndjeshëm ndaj të ftohtit. Nëse ata u njohën me banesat e jashtme dimërore në vjeshtë ose duke u mësuar ngadalë me to dhe duke jetuar në një rrethim të madh, të përshtatshëm për speciet, ata mund të tolerojnë shumë mirë temperaturat nën zero. Lepujt kanë më shumë probleme me nxehtësinë intensive në verë.

Si mund t'i bëj të lumtur lepurushët e mi?

Ushqeni lepujt tuaj me sanë dhe zarzavate! Pastaj ata kanë diçka për të ngrënë që është e shëndetshme dhe e shijshme. Veshët e gjatë pëlqejnë të hanë barishte, luleradhiqe dhe margarita. Ata gjithashtu pëlqejnë disa perime.

A është mizori ndaj kafshëve të mbash vetëm një lepur?

Veterinerët, biologët dhe shoqatat veterinare të gjithë bien dakord në këtë pikë: lepujt janë kafshë sociale që kanë nevojë për kontakt me qentë e tjerë. Një qëndrim i vetëm nuk është miqësor me kafshët!

A mund të përqafohesh me lepujt?

Edhe nëse lepujt ju besojnë dhe ju duan sinqerisht, ju duhet të përmbaheni nga kapja pas tyre. Përkëdhelja dhe shtrirja të strukur së bashku dhe përqafimi sigurisht që lejohet. Sidoqoftë, lepuri juaj duhet të jetë gjithmonë në gjendje të distancohet vetë!

Çfarë u pëlqen dhe çfarë nuk u pëlqen lepujve?

Lepujt nuk u pëlqen të kapin. Gjithmonë u kujton një zog grabitqar dhe tremben kur humbasin këmbët. Ata shpesh fillojnë të gërvishtin dhe shkelmojnë me dhunë ose ngrijnë nga frika. Është më mirë t'i vendosni në tokë dhe t'i joshni me ushqim.

Sa kushtojnë dy lepuj në muaj?

Mesatarisht, dy lepuj kushtojnë 125 euro në muaj nëse i ushqeni në livadh gjatë verës dhe i kushtoni vëmendje çmimeve. Kostot për sëmundjet e një kafshe nuk janë përfshirë këtu, por nuk duhet të neglizhohen! 125 €/muaj/2 lepuj janë realistë!

 

Mary Allen

Shkruar nga Mary Allen

Përshëndetje, unë jam Maria! Jam kujdesur për shumë lloje kafshësh, duke përfshirë qentë, macet, derrat gini, peshqit dhe dragonjtë me mjekër. Aktualisht kam edhe dhjetë kafshë shtëpiake. Unë kam shkruar shumë tema në këtë hapësirë, duke përfshirë udhëzimet, artikujt informues, udhëzuesit e kujdesit, udhëzuesit e racave dhe më shumë.

Lini një Përgjigju

Avatar

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *