in

11 Bimë helmuese për qentë në kopsht

Qentë kanë nevojë për shumë ushtrime për të luajtur, për të vrapuar. Sigurisht, të kesh kopshtin tënd është ideal këtu. Atje shoku me katër këmbë mund të jetojë dëshirën e tij për të lëvizur sipas disponimit të tij.

Ai gjithashtu mund të bredh nëpër kopsht, të zbulojë gjëra të reja ose thjesht të pushojë në diell.

Për pronarët e qenve, megjithatë, një kopsht do të thotë edhe përgjegjësi, sepse bimët helmuese për qentë mbillen shumë shpesh në kopsht.

Ndër të gjitha bimët e bukura dhe dekorative, disa ekzemplarë mund të dëmtojnë qentë dhe janë helmues.

Cilat bimë janë helmuese për qentë?

Bimët helmuese për qentë janë në kopsht: dru box, dredhkë, yew, bori e engjëllit, laburnum, dafina e qershisë, zambaku i luginës, oleander, rododendron, holli, tulipani.

Këtu duhet të jeni të kujdesshëm dhe të shikoni gjithmonë qenin ose thjesht të bëni pa këto specie bimore.

Druri i boksit përmban alkaloid ciklobutan

Në kohët e lashta, druri i boksit ishte një bimë popullore në mjekësinë popullore.

Kjo bimë zbukuruese është më e njohur për aftësinë për t'u shkurtuar në formë të përsosur dhe për këtë arsye gjendet kryesisht në kopshte zbukuruese.

Shkurre e drurit mund të rritet deri në katër metra e lartë dhe lulëzon nga marsi deri në maj. Gjethet janë me gjelbërim të përhershëm.

Të gjitha pjesët e bimës janë shumë toksike për kafshët. Megjithatë, ciklobutani alkaloid përmbahet gjithnjë e më shumë në lëvoren dhe lulet e reja. Simptomat e helmimit janë diarre, të vjella dhe konvulsione me dhimbje të forta.

Kjo mund të çojë në paralizë dhe kështu vdekje për shkak të paralizës së traktit respirator. Nëse qeni juaj ka kafshuar drurin e boksit, duhet të shkoni menjëherë te veterineri.

Ivy acaron me saponinat si helm

Ivy është një bimë me gjelbërim të përhershëm që përdoret shpesh si një bimë ngjitëse në kopsht. Forma dhe ngjyra e dredhkës mund të jenë shumë të ndryshme.

Për qenin, gjethet dhe manaferrat, lëngu dhe kërcelli i bimës janë helmuese. Ne gjithashtu paralajmëroi kundër dredhkës si një bimë helmuese kur bëhet fjalë për bimët e brendshme.

Helmi përbëhet nga të ashtuquajturat saponins. Ato irritojnë mukozën dhe mund të çojnë në diarre, të vjella dhe ngërçe.

Edhe këtu ju rekomandojmë të shkoni te veterineri nëse qeni ka ngrënë dredhkë. Njerëzit gjithashtu mund të jenë shumë të ndjeshëm ndaj dredhkës.

Yew është konsideruar shumë toksike që nga kohërat e lashta

Edhe në kohët e lashta, yew u konsiderua shumë e rrezikshme. Madje mendohej se njerëzit mund të vdisnin edhe vetëm duke fjetur nën pemën e yew. Më vonë, keltët helmuan shigjetat e tyre me lëngun e yew.

Sot yew mund të gjendet ende në shumë kopshte dhe parqe. Pema është me gjelbërim të përhershëm dhe rritet deri në 15 metra lartësi.

Gjilpërat dhe farat e pemës së yewit janë helmuese për qentë tanë. Substancat toksike janë alkaloide. Në rastin më të keq, ato mund të çojnë në arrest kardiak.

Simptomat e helmimit janë acarim gastrointestinal, ngërçe, probleme të zemrës dhe qarkullimit të gjakut dhe probleme me frymëmarrjen. Si rezultat, toksinat në bimë mund të çojnë në dëmtim të mëlçisë dhe veshkave.

Trumbeta e Engjëllit është helmuese për shkak të atropinës

Boria e engjëllit konsiderohet të jetë një nga bimët më helmuese që lulëzon në kopshtet tona. I përket familjes së natës dhe bimët mund të rriten deri në pesë metra lartësi.

Lulet e tyre të mëdha i bëjnë boritë e engjëjve veçanërisht tërheqëse për kopshtet botanike.

Të gjitha pjesët e kësaj bime janë helmuese për qentë, veçanërisht rrënjët dhe farat. Substancat që përmban, si skopolamina, hyosciamina, alkaloidet dhe atropina, çojnë në të vjella, diarre dhe ngërçe.

Ndodhin aritmi kardiake, bebëzat zgjerohen dhe qeni vuan nga gulçimi. Rezultati mund të jetë një ndalim i frymëmarrjes dhe qarkullimit të gjakut.

Për shkak të rrezikut të borisë së engjëllit, duhet të konsultoheni menjëherë me veterinerin nëse qeni juaj ka rënë në kontakt me këtë bimë.

Laburnum përmban alkaloide kinolizine

Emri laburnum vjen nga grupet e varura të luleve të verdha, të cilat shkëlqejnë në të verdhë nga maji deri në qershor. Bima njihet gjithashtu si nxitimi i arit dhe zbukuron shumë kopshte dhe parqe.

Të gjitha pjesët e bimës janë shumë toksike për qentë. Ato përmbajnë alkaloide kinolizine, të cilat mund të çojnë shpejt në vdekje te miqtë me katër këmbë.

Nëse qeni ha pjesë të bimës, zakonisht i hedh ato menjëherë. Kjo parandalon që helmi të hyjë në qarkullimin e gjakut.

Helmimi manifestohet me djersitje, dridhjet e muskujve, çrregullime të ekuilibrit, të vjella, të përziera dhe ngërçe.
Nëse dyshoni se qeni ka kafshuar laburnumin, kontaktoni menjëherë një veteriner. Helmi mund të çojë shpejt në dështim të qarkullimit të gjakut ose ndalim të frymëmarrjes.

Dafina e qershisë është helmuese për shkak të glikozidit cianogjenik

Dafina e qershisë ka qenë e njohur si një bimë zbukuruese që nga shekulli i 16-të. Në gjerësitë tona gjeografike, tani mbillet shpesh si një "mbrojtje e gjallë".

Shkurre e dafinës së qershisë është me gjelbërim të përhershëm dhe jep fruta të ngjashme me qershitë nga gushti deri në shtator.

Bima është jashtëzakonisht toksike për qentë për shkak të prunazinës glikozide cianogjenike ajo përmban.

Simptomat e para të helmimit janë mukozat me ngjyrë të çelur, dhimbje barku, të përziera dhe shenja paralize. Nëse qeni juaj ka kafshuar dafinën e qershisë, duhet t'i jepni menjëherë shumë ujë dhe të kontaktoni veterinerin.

Zambaku i luginës, është i bukur, por shumë toksik

Një lajmëtar i njohur dhe popullor i pranverës është zambaku i luginës.

Rastet e personave të helmuar nga lulja e bukur raportohen çdo vit. Gjethet e zambakut të luginës shpesh ngatërrohen me hudhrën e egër, e cila duket shumë e ngjashme.

Zambaku i luginës është gjithashtu shumë helmues për qentë tanë. Simptomat e helmimit janë të vjella, diarre dhe konvulsione. Mund të shfaqen aritmi kardiake, marramendje dhe probleme të qarkullimit të gjakut.

Nëse qeni juaj ka ngrënë zambak të luginës, duhet të konsultoheni urgjentisht me një veteriner.

Oleandri përmban glikozide oleandrin dhe neriozid

Oleandri ka gjetur rrugën e tij në kopshtet tona shtëpiake si një bimë vazo jugore. Shkurret e oleanderit janë me gjelbërim të përhershëm dhe arrijnë një lartësi prej rreth pesë metrash.

Oleander është jashtëzakonisht i rrezikshëm për kafshët për shkak të glikozideve të tij aktive në zemër, oleandrin dhe neriozid.

Irritimi i stomakut dhe zorrëve, ritmi i ngadaltë i zemrës dhe shqetësimi mund të jenë shenjat e para të helmimit. Si rezultat, dështimi i zemrës mund të ndodhë pa ndihmë veterinare.

Rododendronet, lulet dhe gjethet janë shumë toksike

Ashe është një nga bimët zbukuruese më të njohura në kopshte. Janë të njohura më shumë se 1,000 raca të ndryshme dhe akoma më shumë hibride. Shkurre rododendron është me gjelbërim të përhershëm dhe rritet në pak më shumë se një metër i gjatë.

Lulëzon nga qershori deri në gusht. Lulet kanë ngjyra të ndryshme në varësi të specieve.

Si gjethet ashtu edhe lulet janë shumë toksike për qentë.

Simptomat e helmimit mund të përfshijnë diarre, kapsllëk, ngërçe barku ose të vjella. Pulsi i dobët dhe dridhjet janë karakteristika të tjera që mund të tregojnë qeni ka ngrënë rododendron.

Jepini qenit tuaj shumë ujë të freskët dhe çoni kafshën tuaj te mjeku.

Holly përmban alkaloide si helm

Holly është një tipar jashtëzakonisht dekorativ në kopshtet tona, veçanërisht në dimër. Shpesh përdoret si një Dekorimet e Krishtlindjeve.

Shkurre e eshtrave është me gjelbërim të përhershëm dhe lulëzon nga maji deri në qershor. Më pas formohen fruta të vogla të kuqe.

Frutat dhe gjethet e specit përmbajnë alkaloide që mund të jenë të rrezikshme për qentë. Shenjat e helmimit janë të vjella, përgjumje dhe diarre.

Vetëm 20 kokrra të kuqe mund të jenë fatale për një qen. E njëjta gjë vlen edhe për hollin, i cili pi shumë dhe shkon menjëherë te veterineri.

Tulipani ka një efekt helmues për shkak të Tuliposide dhe Tulip in

Tulipanët janë një zbukurim i shumë buqetave ose aranzhimeve për shkak të ngjyrave të tyre të ndritshme. Tulipanët gjithashtu mbillen shpesh si llamba tulipani në kopshtet tona.

Megjithatë, tulipanët janë shumë helmues për qentë. Ai përmban tuliposide A dhe B si dhe tulipinë, të cilat mund të irritojnë mukozën e qenit. Ngërçet e barkut dhe acarimi i stomakut dhe zorrëve janë shenjat e para të helmimit.

Në simptomat e para, lëreni kafshën tuaj të pijë shumë dhe konsultohuni me veterinerin.

Shmangni bimët helmuese në kopsht

Në të gjitha rastet në të cilat ju madje keni dyshimin se kafsha juaj mund të ketë ngrënë bimë helmuese, duhet të konsultoheni me veterinerin për të qenë në anën e sigurt.

Gjithmonë mbaje tableta qymyr druri në familje. Ato mund të jepen në rast urgjence, për të ndaluar ose ngadalësuar helmimin. Sipërfaqja e madhe e karbonit të aktivizuar lidh helmin në trupin e qenit.

Sidoqoftë, është akoma më e sigurt të shmangni të gjitha bimët helmuese në kopshtin tuaj. Kur blini një bimë, zbuloni nëse ajo mund të jetë e rrezikshme për kafshët. 

Rastësisht, shumë prej këtyre bimëve janë gjithashtu të rrezikshme për njerëzit dhe mund të shkaktojnë dëme të konsiderueshme, veçanërisht për fëmijët kuriozë.

Si barërat e këqija, hogweed gjigand është një nga bimët më helmuese. Madje, në shumë qytete është i njoftueshëm dhe do të hiqet menjëherë.

Nëse jeni jashtë në natyrë me miqtë tuaj të dashur ose vizitoni miqtë në kopshtin e tyre, gjithmonë kushtojini vëmendje kafshës suaj dhe asaj që ha ajo.

Pyetje e bëra më shpesh

Cilat bimë në kopsht janë helmuese për qentë?

Bimë helmuese kopshti për qentë

agave
ciklamen
wisteria
ylli i Krishtit
krizantemë
dredhkë
barbarozë
laburnum
lulebore
dafina e qershisë
zambakë
zambak lugjeve
oleandër
daffodils
lule pasioni
ashe

Cilat shkurre janë helmuese për qentë?

Laburnum, jargavan, hydrangea, bori e engjëjve, oleander, dredhkë, hiri i malit dhe holli gjithashtu mund të shkaktojnë helmim te qentë. Është më mirë që të shmangen fare kimikatet si vrasësit e barërave të këqija ose peletat.

Cilat barëra janë të rrezikshme për qentë?

Kujdes pronarët e qenve: kujdes nga bari i bishtit të dhelprës. Nuk ka asgjë më të mirë se sa ta lini qenin tuaj të lëvizë jashtë. Por vetëm nëse një bimë e caktuar nuk është afër, sepse mund të shkaktojë plagë të rrezikshme. Ky është bari i dhelprës.

A janë luleradhiqe të dëmshme për qentë?

Qentë mund të hanë luleradhiqe, por kini kujdes të mos e teproni. Luleradhiqet gëlltiten gjithashtu ndotës. Është më mirë nëse i ushqeni qenit tuaj luleradhiqe në kopshtin tuaj. Në këtë mënyrë mund të jeni të sigurt se luleradhiqja nuk është spërkatur me pesticide.

A janë hydrangeas helmuese për qentë?

Hydrangeas janë gjithashtu helmuese për qentë dhe macet. Ato përmbajnë substanca toksike si acidi hidrocianik, saponinat, hydrangea dhe hidrogjeni. Konsumimi i lartë i këtyre substancave mund të çojë në helmim te kafshët.

A është tërfili toksik për qentë?

Së fundi, disa bimë shtëpiake janë të sigurta për qentë. Disa nga këto bimë të sigurta përfshijnë Lizzie-n e zënë, fierin e qimeve, Crassula, gloxinia, tërfilin me fat, bimën merimangë, frutat e artë, kentia dhe palma areca.

A është e rrezikshme për qentë mbulimi i lëvores?

Mbushja e lëvores mund të përmbajë substanca toksike, të cilat në rastin më të keq mund të jenë vdekjeprurëse për qenin tuaj. Pesticidet dhe ngjyra nuk janë gjithmonë të etiketuara ose të dallueshme. Për më tepër, mbulesa e lëvores nuk prodhohet në mënyrë selektive dhe për këtë arsye mund të përmbajë bimë që janë helmuese ose të paktën të rrezikshme për qenin tuaj.

A janë konet e pishës helmuese për qentë?

Nëse kafsha juaj gëlltitet lisat, gështenjat ose kone pishe, kjo mund të çojë në kapsllëk të rëndë apo edhe shpim të zorrëve.

Mary Allen

Shkruar nga Mary Allen

Përshëndetje, unë jam Maria! Jam kujdesur për shumë lloje kafshësh, duke përfshirë qentë, macet, derrat gini, peshqit dhe dragonjtë me mjekër. Aktualisht kam edhe dhjetë kafshë shtëpiake. Unë kam shkruar shumë tema në këtë hapësirë, duke përfshirë udhëzimet, artikujt informues, udhëzuesit e kujdesit, udhëzuesit e racave dhe më shumë.

Lini një Përgjigju

Avatar

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *