in

Çfarë duhet të dinë pronarët për ferret

Ferret kanë një erë të veçantë që pronarët duhet ta pranojnë. Janë kafshë aktive, lozonjare që kanë nevojë për shumë hapësirë ​​për të lëvizur.

Ferret janë kafshë sociale që kanë nevojë për shumë ushtrime. Nëse nuk mbahet në një mënyrë miqësore me kafshët, kjo mund të çojë në agresivitet dhe çrregullime të sjelljes që mund të dëmtojnë ndjeshëm jetën e ferretit.

Sistematika

Grabitqarët e tokës - të afërmit e marten - polecat

Jetegjatesia

6-8 (10) vjet

pjekuri

Femrat nga 6 muajsh, meshkujt nga 6-10 muajsh

Origjinë

Ferret fillimisht kanë prejardhje nga polecat evropiane, nga e cila ata ndryshojnë kryesisht për sa i përket sjelljes shoqërore.

Ushqim

Ferret janë mishngrënës dhe kërkojnë vakte të shumta gjatë ditës. Mishi i freskët ose (në varësi të preferencës) peshku duhet të ushqehet çdo ditë. Për më tepër, këshillohet që t'i ushqeni me ushqim të veçantë të thatë për ferret dhe, herë pas here, ushqim me cilësi të lartë për macet. Meqenëse ferretve u pëlqen ta fusin ushqimin e tyre në vende të fshehta ose ta vendosin pranë tasit, njësia e strehimit duhet të kontrollohet çdo ditë për mbetje ushqimore dhe të pastrohet në përputhje me rrethanat.

mbajtje

Ferret aktive kanë nevojë për shumë hapësirë ​​në ambiente të bollshme (> 6 m2) ose akses të përhershëm në pjesë të mëdha të shtëpisë. Gama e lirë ditore, kur mbahet në mbyllje, është thelbësore. Janë të preferuara mbylljet në ajër të hapur. Megjithatë, ferret duhet të kenë mundësinë të shkojnë në një hapësirë ​​të brendshme të mbrojtur, pasi vështirë se mund të përballojnë temperaturat mbi 32°C dhe ato nën 0°C. Duhet të ketë disa vende komode për të fjetur për çdo kafshë.

Si një pasurim, kafshët e gjalla kanë nevojë për shumë aktivitete të ndryshme, të tilla si topa ushqimi ose lodra për qen dhe mace që bëjnë zhurmë. Megjithatë, është e rëndësishme të siguroheni që këto të mos kafshohen dhe pjesët e vogla të gëlltiten. Elementet strukturore si tubat dhe tunelet Raschel gjithashtu ofrojnë shumëllojshmëri. Ferret mund të trajnohen në shtëpi nëse pajisen me kuti të përshtatshme mbeturinash që pastrohen disa herë në ditë.

Si një veçori e veçantë, ferret kanë gjëndra të veçanta të qelbur. Era tipike intensive e ferretit sekretohet nëpërmjet këtyre dhe gjëndrave anale, gjë që shumë njerëzve u duket e pakëndshme.

Problemet e sjelljes

Problemet në grup ose në marrëdhëniet me ferret shpesh çojnë në probleme agresioni. Nëse kafshët nuk tredhen, mund të ndodhë kafshimi i tepërt. Loja e egër me njerëzit duhet të parandalohet për të parandaluar agresionin dhe duhet të forcohen ndërveprimet pozitive. Strehimi i vetmuar ose mungesa e aktivitetit mendor dhe fizik mund të çojë gjithashtu në sjellje anormale të përsëritura (ARV) në ferret. ARV-të më të vërejtura janë kafshimi i rrjetës, gërvishtjet stereotipe dhe ritmi.

Pyetje e bëra më shpesh

Çfarë duhet të dini për ferret?

Ferret janë kafshë shumë sociale dhe duhet të mbahen në çifte. Ata kanë nevojë për shumë hapësirë ​​për të luajtur dhe për të vrapuar përreth, kjo është arsyeja pse strehimi i ferretit duhet të ketë shumë kate dhe një mbyllje të jashtme.

Çfarë duhet për të mbajtur një ferret?

Nëse nuk keni mundësi t'i lini të lirë ferret, planifikoni një kafaz mjaft të madh, me dysheme, shkallë, rrënjë pemësh etj., në mënyrë që kafshët e vogla të kenë mundësi të mjaftueshme për të lëshuar avull. Sigurisht që nuk duhet të mungojë një shishe pijeje, kupat, kutia e mbeturinave dhe vendi për të fjetur.

A mund të përqafohesh me ferret?

Kafshët e shoqërueshme kanë nevojë për të afërm. Ata pëlqejnë të përqafohen dhe të vrapojnë me njëri-tjetrin. Ferret duhet të mbahen vetëm në një grup prej të paktën 2-3 kafshësh.

A bëhen ferret besimtarë?

Ata janë të zbutur dhe të besueshëm, jashtëzakonisht të mësuar dhe kurrë të mërzitshëm. Megjithatë, ata vendosin kërkesa të larta për blegtorinë e tyre, veçanërisht për ushqimin dhe ushtrimet ose mundësitë e punësimit.

A janë ferret të rrezikshëm për njerëzit?

Një ferret nuk është një kafshë shtëpiake e përshtatshme për fëmijët e vegjël. Nuk duhet harruar se ata janë grabitqarë. Ju keni dhëmbë të mprehtë. Ata gjithashtu mund të kafshojnë ose gërvishten.

A mund të kafshojnë ferret?

Vetëm rrallëherë janë ferret aq të padurueshëm sa të kafshojnë me dhimbje? Në raste ekstreme, ata mund të marrin një "spazmë kafshimi" që është e vështirë për t'u zgjidhur. Kafshët kafshojnë fort, lëshojnë pak dhe kafshojnë edhe më fort.

Çfarë nuk u pëlqen ferret?

Sheqeri, ngjyruesi dhe konservantët gjithashtu nuk duhet të përfshihen. Përveç kësaj, të ashtuquajturit zëvendësues të mishit, si soja, nuk janë aspak të përshtatshëm për këta grabitqarë të vegjël.

Ku shkojnë ferret në banjë?

Ferret janë kafshë shumë të pastra dhe priren të bëjnë biznesin e tyre në të njëjtin vend. Ata pëlqejnë të futen në qoshe, kështu që ju mund të përfitoni nga kjo dhe të vendosni një kuti mbeturinash atje. Këshillohet gjithashtu të vendosni një kuti mbeturinash pranë vendit të fjetjes.

Mary Allen

Shkruar nga Mary Allen

Përshëndetje, unë jam Maria! Jam kujdesur për shumë lloje kafshësh, duke përfshirë qentë, macet, derrat gini, peshqit dhe dragonjtë me mjekër. Aktualisht kam edhe dhjetë kafshë shtëpiake. Unë kam shkruar shumë tema në këtë hapësirë, duke përfshirë udhëzimet, artikujt informues, udhëzuesit e kujdesit, udhëzuesit e racave dhe më shumë.

Lini një Përgjigju

Avatar

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *