in

Çfarë duhet të dini për derrat gini

Derrat gini janë kafshë sociale! Kjo duhet të merret parasysh edhe kur i mbani si kafshë shtëpiake.

Derri gini është një nga gjitarët e vegjël më të njohur në mesin e pronarëve të kafshëve shtëpiake. Megjithatë, nëse pronari nuk ka njohuritë e nevojshme në lidhje me blegtorinë dhe të ushqyerit, brejtësit e vegjël mund të sëmuren, të zhvillojnë sjellje të padëshirueshme apo edhe të shfaqin çrregullime të sjelljes.

Sistematika

Të afërmit e derrit – Të afërmit e derrit të Guinesë – Derrat e vërtetë gini

Jetegjatesia

6-8 vjet

pjekuri

Femrat nga java e 4-të deri në 5-të e jetës, meshkujt nga java e 8-10 e jetës.

Origjinë

Derrat e egër gini janë të përditshëm për brejtësit krepuskularë vendas në pjesë të mëdha të Amerikës së Jugut.

Ushqim

Derrat gini janë barngrënës tipikë, dieta bazë e të cilëve kur mbahet nën kujdesin e njeriut përbëhet nga sanë. Kjo mund të plotësohet me ushqime të freskëta dhe barishte të tilla si delli ose përdhes, marule, perime dhe sasi të vogla frutash. Si një pasurim mjedisor, mund të jepen degë të pemëve frutore vendase të paspërkatura (përveç frutave me gurë, këto përmbajnë, si gurët e frutave, amigdalinë, nga e cila ndahet acidi hidrocianik në mënyrë enzimatike) dhe pemë gjetherënëse.

Qëndrim

Derrat gini kanë një instinkt të fortë për të ikur. Ata janë veçanërisht të frikësuar nga lëvizjet e papritura nga lart. Prandaj, një rrethim duhet të jetë gjithmonë i ngritur ose të përmbajë disa nivele të lidhura me rampa. Të paktën një shtëpi me dy dalje duhet të jetë në dispozicion si strehë për çdo kafshë. Sipërfaqja e dyshemesë duhet të jetë së paku 2 m 2 për 2-4 derra gini.

Sjellja sociale

Derrat gini janë kafshë shumë të shoqërueshme, të cilat në natyrë jetojnë në grupe shoqërore prej pesë deri në 15 kafshë dhe janë të organizuar në mënyrë hierarkike. Ata kanë fenomenin e “mbështetjes sociale”. Kjo do të thotë se prania e një partneri social (“miku më i mirë”) mund të reduktojë ndjeshëm stresin e një kafshe. Prandaj, strehimi i vetmuar duhet të shmanget rreptësisht. Struktura sociale bazohet në struktura të përhershme, të qëndrueshme shoqërore me kontakte të ngushta shoqërore, kryesisht midis një mashkulli dhe disa individëve femra (qëndrimi i haremit). Kjo rekomandohet edhe për mbajtjen e kafshëve shtëpiake. Grupet me të gjitha femrat janë të mundshme nëse nuk ka mashkull kompetent social. Grupet duhet të qëndrojnë sa më të qëndrueshme.

Problemet e sjelljes

Problemet e shpeshta të sjelljes zhvillohen nga frika ose agresioni ndaj qenve dhe njerëzve të tjerë. Por sjellja jonormale përsëritëse (ARV) shfaqet gjithashtu te derrat gini në formën e përtypjes së shufrës, ngrënies së objekteve të papërshtatshme dhe trikotillomanisë (shqyerja e tufave të flokëve). Megjithatë, kjo e fundit mund të ndodhë edhe nëse ka mungesë të fibrave të papërpunuara ose shkaqe mjekësore. Grykja e shiritit e përsëritur anormalisht nuk duhet të ngatërrohet me kafshimin e shiritit që kërkon vëmendje. Këtu ndryshimi qëndron në frekuencën dhe kontekstin, ndër të tjera. Shembull: Pronari hyn në dhomë, dhe derri i gini tregon duke kërcitur dhe duke kafshuar shiritin derisa vjen d ose pronari merret me kafshën. Përtypja anormalisht e përsëritur e barit do të ishte e pavarur nga pronari dhe do të ndodhte në çdo kohë të ditës ose natës.

Pyetje e bëra më shpesh

Çfarë është e rëndësishme në derrat gini?

Hambari duhet të jetë i madh në mënyrë që derrat gini të ndjehen rehat në të. Përveç kësaj, një dhomë gjumi e gjerë duhet të jetë në dispozicion për brejtësit. Në dimër, kjo duhet të jetë e izoluar mirë me gazetë dhe shumë sanë, në mënyrë që derrat gini të kenë gjithmonë një vend të ngrohtë.

Çfarë pëlqejnë veçanërisht derrat gini?

Shumica e derrave gini e duan kastravecin! Ata gjithashtu pëlqejnë të hanë speca jeshilë, marule, kopër, majdanoz, selino ose pak karotë. Shumë derra gini pëlqejnë gjithashtu frutat, si mollët, pjeprin ose bananet. Megjithatë, mos u jepni atyre shumë, sepse i bën derrat gini të shëndoshë!

Në çfarë janë të mirë derrat gini?

Ata mund të perceptojnë frekuenca deri në 33 kHz. Pra, ju ende dëgjoni tone ose zhurma në një gamë frekuence që njerëzit nuk mund t'i dëgjojnë më. Ndjesia e nuhatjes: Ndjenja e nuhatjes dhe shijes së tyre është gjithashtu shumë e zhvilluar.

Sa shpesh duhet të pastroj derrat gini?

Pastroni kafazin e derrit tuaj gini të paktën një herë në javë. Një pastrim i plotë përfshin zëvendësimin e plotë të shtratit dhe jo vetëm në zonat e pista.

Ku preferojnë të flenë derrat gini?

Shtëpitë e derrave të Guinea të bëra prej druri të ngurtë natyral janë më të përshtatshmet si shtëpi gjumi. Këto duhet të kenë gjithmonë të paktën dy hyrje - mundësisht një hyrje përpara dhe një ose dy hyrje anësore.

Sa kohë fle një derr gini?

Gjatë ditës pushojnë rreth 1.5 orë, pastaj janë aktivë për rreth gjysmë ore, hanë, rregullojnë veten, ushtrojnë etj. Pastaj flenë përsëri. Dhe ata nuk flenë as gjatë natës, por hanë dhe pinë përsëri dhe përsëri.

Si qan një derr gini?

Jo, derrat gini nuk qajnë si njerëzit. Ndërsa derrat gini kanë emocione për të shprehur, lotët janë zakonisht një përgjigje e natyrshme ndaj syve të thatë ose të pista.

A duhet të përkëdhelni derrat gini?

Personat e linjës së ashpër midis kujdestarëve të derrave të gini i thonë jo përkëdheljes. Derrat gini duhet të trajtohen sa më pak që të jetë e mundur dhe të nxirren nga mbyllja vetëm për një kontroll shëndetësor. Gjuetia dhe marrja stresuese duhen shmangur me çdo kusht.

Mary Allen

Shkruar nga Mary Allen

Përshëndetje, unë jam Maria! Jam kujdesur për shumë lloje kafshësh, duke përfshirë qentë, macet, derrat gini, peshqit dhe dragonjtë me mjekër. Aktualisht kam edhe dhjetë kafshë shtëpiake. Unë kam shkruar shumë tema në këtë hapësirë, duke përfshirë udhëzimet, artikujt informues, udhëzuesit e kujdesit, udhëzuesit e racave dhe më shumë.

Lini një Përgjigju

Avatar

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *